Polski Portal Morski
Aktualności Historia

Kanał Piastowski: przygotowania do wydobycia bomby lotniczej Tallboy

Nawet 6-tonowe elementy z ciężkiego krążownika Lutzow, który został zatopiony w 1945 roku są usuwane z Kanału Piastowskiego w Świnoujściu. Tak wyglądają przygotowania do wydobycia największej konwencjonalnej bomby lotniczej Tallboy.

Jej neutralizacja planowana jest na wrzesień. Do tego czasu musi zostać oczyszczony akwen wokół bomby.

– Znajdujemy elementy wyposażenia pokładu. Niestety, jest też drobnych elementów związanych z niewybuchami. Firma z Trójmiasta wygrała przetarg na oczyszczenie tzw. strefy 200 wokół Tallboy’a. Jak przedstawimy stronie wojskowej certyfikat czystości wokół Tallboy’a, wtedy rozpoczną się właściwe prace ze strony wojska – zapowiedział Paweł Szumny, zastępca dyrektora Urzędu Morskiego w Szczecinie.

Ciężki krążownik Lutzow miał 186 metrów długości. Został zatopiony w Kanale Piastowskim 16 kwietnia 1945 roku podczas nalotu brytyjskich bombowców Avro Lancaster.

– Z powodu zrzuconych bomb Lutzow osiadł na mieliźnie. Wojsko Trzeciej Rzeszy do samego końca wykorzystywało go jako jednostkę aktywną, mimo, że stał na mieliźnie, był uszkodzony i miał wyposażenie w postaci armat na pokładzie i dopóki nie dostał finalnego uderzenia był wykorzystany jako wsparcie artyleryjskie stojące w wodzie – dodał Paweł Szumny.

Największa kolekcja części z Lutzowa znajduje się w Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu. Tam też jest łuska z pocisku artylerii głównej krążownika.

Źródło: Radio Szczecin Fot. Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu

Zobacz podobne

Cenię przede wszystkim niezależność! – rozmowa z kpt. ż.w. Klaudią Skotnicą, „pierwszą po Bogu” na tankowcach

KD

Będą stacje tankowania wodoru PKN Orlen w Bielsku-Białej, Gorzowie Wlkp., Krakowie, Warszawie i Pile

KM

Indonezja/ Dowódcy: marynarze z zaginionego okrętu mają tlen do soboty

AB

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie