Polski Portal Morski
Aktualności Inne

Statek z 572 migrantami otrzymał zgodę na zawinięcie do portu na Sycylii

Statek organizacji pozarządowej Ocean Viking z 572 migrantami, uratowanymi w ostatnich dniach na Morzu Śródziemnym, otrzymał od władz Włoch zgodę na wpłynięcie do portu Augusta na Sycylii. Załoga alarmowała, że sytuacja na pokładzie pogarsza się.

Załoga statku pod norweską banderą, wyczarterowanego przez organizację pozarządową Sos Mediterranee, przeprowadziła ostatnio wiele akcji ratunkowych na wodach libijskich zabierając ludzi z dryfujących łodzi i pontonów.

W oczekiwaniu na przyznanie portu docelowego załoga informowała, że sytuacja na jednostce pogarsza się z godziny na godzinę i wśród stłoczonych migrantów narasta w złych warunkach i w upale napięcie, stres i zmęczenie. Apelowano o znalezienie natychmiastowego rozwiązania.

Przebywająca na pokładzie statku koordynatorka organizacji Luisa Alberta podkreśliła w czwartek, że do władz morskich wysłano pięć próśb o otwarcie portu. Dodała, że na pokładzie w ciągu najbliższej doby skończy się jedzenie.

Ostatecznie w nocy z czwartku na piątek Ocean Viking otrzymał sygnał, że ma wziąć kurs na Augustę, gdzie często zawijają statki z migrantami.

Ostatnie tygodnie mijają pod wpływem nasilenia się fali migracyjnej w kierunku włoskich wybrzeży.

W czwartek na wyspę Lampedusa dotarło osiem łodzi z ponad 120 migrantami. W środę przypłynęło tam 12 łodzi.

Wszyscy przybysze zostali umieszczeni w tymczasowym ośrodku pobytu, który – alarmują władze – jest przepełniony do granic możliwości.

Pierwszą grupę ponad 340 migrantów skierowano na kwarantannę na przeznaczony na ten cel statek, zacumowany niedaleko brzegów wyspy.

źródło PAP fot.shipspotting.com

Zobacz podobne

Nowy Raport Zintegrowany Grupy PGNiG już dostępny online

KM

Uniwersytet Morski uruchomił nowy kierunek z obszaru offshore

BS

Postępy prac przy budowie tunelu w Świnoujściu

BS

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie