Polski Portal Morski
Aktualności Edukacja Turystyka

“Szlakiem morskich smaków”. Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 w Narodowym Muzeum Morskim

Smak – jeden z podstawowych zmysłów, dzięki któremu poznajemy otaczający nasz świat. Towarzyszy nam codziennie. Dzięki niemu możemy poznać kulturę danego regionu, powrócić na chwilę do przeszłości, tworzyć nowe wspomnienia i spędzać miłe chwile. Czy smak zawsze był tak istotny? Jakie smaki istniały dawniej i czy można ich doświadczyć na wystawie muzealnej? Odkryjecie to już 18 i 19 września podczas Europejskich Dni Dziedzictwa w Narodowym Muzeum Morskim w Gdańsku.

„Smaki Dziedzictwa” to idea tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa – cyklicznego projektu państw europejskich, który począwszy od 1991 roku zajmuje się aktywnym promowaniem edukacji historycznej i kulturalnej, upowszechnianiem różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślaniem wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowaniem dialogu międzykulturowego. Obecnie w EDD biorą udział wszystkie państwa członkowskie Rady Europy, w tym Polska, która włączyła się do akcji w 1993 roku.

Kulinarne dziedzictwo związane z morzem jest wyjątkowe ze względu na uwarunkowania podróży morskich, zarówno w czasach bardzo odległych, jak i tych całkiem bliskich. W nadchodzący weekend, 18 i 19 września, zwiedzając wystawy w Spichlerzach na Ołowiance będzie można poznać unikatowe zabytki, będące właśnie… jedzeniem. Dzięki specyficznym warunkom, w których przez stulecia przebywały, dziś można oglądać je na wystawach. Jakie są to przedmioty? W jaki sposób je odnaleziono? Czego możemy się dzięki nim dowiedzieć o uczestnikach wypraw morskich i ich codziennym życiu na morzu? Tego wszystkiego będzie można dowiedzieć się podążając „Szlakiem morskich smaków”.

Na zwiedzających będzie czekać ścieżka edukacyjna prowadząca tropem zabytków związanych z kuchnią, zarówno na dawnych żaglowcach, jak i na luksusowym transatlantyku z I połowy XX wieku. Poruszanie się po ścieżce umożliwią książeczki „Szlakiem morskich smaków”, z informacjami, ciekawostkami oraz zadaniami związanymi z „zabytkowym” jedzeniem, które będzie można otrzymać w holu Spichlerzy na Ołowiance.

źródło / fot. nmm

Zobacz podobne

Priorytetowe inwestycje przeciwpowodziowe w dolinie Wisły

KM

Wodowanie trzeciej fregaty Typu 054A/P dla Pakistanu

BS

Wakacyjny sezon 2021 na gdyńskich kąpieliskach zakończony

KM

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie