Polski Portal Morski
Aktualności Ważne

Gaz-System rozpoczyna procedurę Open Season ws. pływającego terminalu LNG w Gdańsku

Gaz-System rozpoczyna wiążącą procedurę Open Season FSRU, która ma na celu weryfikację zainteresowania uczestników rynku mocą regazyfikacji terminalu LNG w Gdańsku, poprzez złożenie wiążących długoterminowych zamówień na korzystanie z usług regazyfikacji FSRU, co uzasadni realizację wskazanego projektu

Projekt zakłada umiejscowienie w rejonie Gdańska pływającej jednostki FSRU (ang. Floating Storage Regasification Unit), zdolnej do wyładunku LNG, procesowego składowania i regazyfikacji LNG. Terminal FSRU ma być przystosowany do prowadzenia procesu regazyfikacji na poziomie 6,1 mld m3 gazu rocznie. 

Podmioty zainteresowane uczestnictwem w procedurze Open Season FSRU powinny przedłożyć dokumenty rejestracyjne najpóźniej do 27 grudnia 2021 r.

Terminal LNG w Porcie Gdańskim został wpisany w 2020 roku na czwartą listę inwestycji, które uzyskały status projektów będących przedmiotem wspólnego zainteresowania (ang. Projects of Common Interest – PCI) w sektorze energetycznym.

Głównym celem procedury Open Season Terminalu FSRU jest potwierdzenie zapotrzebowania na nowe zdolności regazyfikacji, a tym samym przekazanie przez uczestników rynku sygnału koniecznego dla realizacji inwestycji. Rozpoczęcie Fazy 1 procedury Open Season Terminalu FSRU planowane jest na październik 2021 r., podczas gdy Faza 2 oraz zawarcie Umów Regazyfikacji, wynikających z jej przeprowadzenia, powinno nastąpić w 2022 r.

źródło Gaz System / fot.  LNG Hrvartska d.o.o.

Zobacz podobne

Intermodalny terminal promowy w Świnoujściu praktycznie gotowy!

PL

Gdynia/ Strażnik graniczny pomógł młodej foczce, która znalazła się na Skwerze Kościuszki

KM

W marcu przeładunki w górę o 13 procent w portach w Szczecinie i Świnoujściu

AB

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie