Polski Portal Morski
Aktualności Środowisko

Spotkanie z armatorami w Buczyńcu

W dniu 28 lutego 2022 roku w Izbie Historii Kanału Elbląskiego w Buczyńcu odbyło się spotkanie dotyczące sezonu żeglugowego 2022 na Kanale Elbląskim, w którym udział wzięli: Dyrektor Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Gdańsku Andrzej Winiarski, Dyrektor Zarządu Zlewni w Elblągu Piotr Modzelewski, Wójt gminy Rychliki Zbigniew Lichuszewski oraz armatorzy i przedstawiciele Związku Gmin i Powiatów Kanału Elbląskiego i Pojezierza Iławskiego oraz pracownicy Wód Polskich.

Podczas spotkania omówiono zasady funkcjonowania obiektów na Kanale Elbląskim w sezonie 2022. Podane zostały godziny otwarcia obiektów: 8.00-19.00. Dyrektor RZGW w Gdańsku Andrzej Winiarski podkreślił fakt zniesienia  przez Wody Polskie opłat za śluzowanie oraz przypomniał o zakazie zawracania jednostek w miejscach do tego nieprzeznaczonych.

„Wody Polskie prowadzą działania zmierzające do zrównoważonej eksploatacji pochylni Kanału Elbląskiego, a także do  zwiększenia atrakcyjności turystycznej samego Kanału Elbląskiego” – powiedział Dyrektor Andrzej Winiarski.

Wójt gminy Rychliki podkreśli, że Jego obowiązkiem jest rozwój gminy przy wykorzystaniu  walorów krajobrazowo turystycznych miejsca, ale przede wszystkim dbałość o dobro mieszkańców gminy oraz środowisko naturalne.

Obecni armatorzy: Żegluga Ostródzko-Elbląska w Ostródzie Sp. z o.o., „ BURSZTYN” EKOPOLAR Bartłomiej Ruciński,„ CYRANKA” Przewozy Pasażerskie Statek Cyranka F.H.U. Krzysztof Rojewski,  „ZEFIR” Żegluga Pasażerska Ireneusz Rutkowski.

Źródło: Wody Polskie Fot.: Shutterstock

Zobacz podobne

EKG: potrzebna synergia działań na rzecz zwiększenia konkurencyjności polskich portów

KM

Korwety Sa`ar 6 – nowi strażnicy morskich złóż gazu ziemnego Izraela

JJ

Wpływ portów na otoczenie. Eksperci o powstawaniu Drogi Czerwonej i Via Maris

JK

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie