Polski Portal Morski
Aktualności Środowisko

Spotkanie z armatorami w Buczyńcu

W dniu 28 lutego 2022 roku w Izbie Historii Kanału Elbląskiego w Buczyńcu odbyło się spotkanie dotyczące sezonu żeglugowego 2022 na Kanale Elbląskim, w którym udział wzięli: Dyrektor Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Gdańsku Andrzej Winiarski, Dyrektor Zarządu Zlewni w Elblągu Piotr Modzelewski, Wójt gminy Rychliki Zbigniew Lichuszewski oraz armatorzy i przedstawiciele Związku Gmin i Powiatów Kanału Elbląskiego i Pojezierza Iławskiego oraz pracownicy Wód Polskich.

Podczas spotkania omówiono zasady funkcjonowania obiektów na Kanale Elbląskim w sezonie 2022. Podane zostały godziny otwarcia obiektów: 8.00-19.00. Dyrektor RZGW w Gdańsku Andrzej Winiarski podkreślił fakt zniesienia  przez Wody Polskie opłat za śluzowanie oraz przypomniał o zakazie zawracania jednostek w miejscach do tego nieprzeznaczonych.

„Wody Polskie prowadzą działania zmierzające do zrównoważonej eksploatacji pochylni Kanału Elbląskiego, a także do  zwiększenia atrakcyjności turystycznej samego Kanału Elbląskiego” – powiedział Dyrektor Andrzej Winiarski.

Wójt gminy Rychliki podkreśli, że Jego obowiązkiem jest rozwój gminy przy wykorzystaniu  walorów krajobrazowo turystycznych miejsca, ale przede wszystkim dbałość o dobro mieszkańców gminy oraz środowisko naturalne.

Obecni armatorzy: Żegluga Ostródzko-Elbląska w Ostródzie Sp. z o.o., „ BURSZTYN” EKOPOLAR Bartłomiej Ruciński,„ CYRANKA” Przewozy Pasażerskie Statek Cyranka F.H.U. Krzysztof Rojewski,  „ZEFIR” Żegluga Pasażerska Ireneusz Rutkowski.

Źródło: Wody Polskie Fot.: Shutterstock

Zobacz podobne

Porty Szczecin i Świnoujście na piątym miejscu na Bałtyku w 2022r.

BS

Port Kołobrzeg to nie tylko przeładunki

PL

NATO zacieśnia kontrolę nad Morzem Bałtyckim komplikując tranzyt Marynarki Wojennej Rosji

PL

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie