Polski Portal Morski
Aktualności Polska Morska TV

Tunel w Świnoujściu. Rozpoczęło się przebijanie obudowy tunelu w miejscu wyjścia ewakuacyjnego

Wykonawca rozpoczął przebijanie obudowy tunelu w miejscu wyjścia ewakuacyjnego od strony wyspy Uznam – poinformowało w poniedziałek biuro prasowe Urzędu Miasta Świnoujście. Jak podano, to jedna z najbardziej skomplikowanych operacji przy budowie przeprawy pod Świną.

„Grunt w miejscu przebicia poza obudowę został najpierw zmrożony specjalnym roztworem solanki. Wyjść wykonanych metodą mrożenia będą dwa, a w sumie w całym tunelu – cztery” – przekazało w poniedziałek biuro prasowe świnoujskiego magistratu.

W miejscu przebicia tunel jest na głębokości 23 m pod Świną. Jak podano, wydobytych zostanie około 200 m sześc. zmrożonego gruntu. Wykonana będzie klatka schodowa, „która będzie prowadziła z powrotem do tunelu, ale już pod jezdnię, gdzie będzie biegła droga ewakuacyjna na powierzchnię”.

Tunel ma być oddany do użytku w maju 2023 r. Droga między wyspą Wolin a wyspą Uznam będzie mieć długość ok. 3,2 km. Część wydrążona maszyną TBM ma 1484 m.

Przeprawa pod Świną ma być rozwiązaniem problemów komunikacyjnych mieszkańców Świnoujścia i turystów. Połączenie między wyspami Wolin i Uznam (na której znajdują się centrum administracyjno-usługowe i dzielnica nadmorska) zapewniają przeprawy promowe, które nie posiadają wystarczającej przepustowości, co wiąże się często z długim oczekiwaniem na prom.

Inwestorem jest Świnoujście, a inwestorem zastępczym szczeciński oddział GDDKiA. Wykonawcą jest konsorcjum firm PORR/Gülermak.

Koszt budowy to ponad 900 mln zł, z czego prawie 775,7 mln zł pochodzi ze środków unijnych. Pozostałą część Świnoujście dokłada z własnego budżetu.

Źródło: PAP Fot.: Sweco / mat. filmowy PORR S.A.

Zobacz podobne

Polacy blisko medali w mistrzostwach świata w żeglarstwie

BS

Ponad 40 procentowy postęp prac na budowie Grupy Azoty Polimerów Police

MZ

PGE i PGG porozumiały się w sprawie dostaw węgla

JJ

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie