Polski Portal Morski
Aktualności

Kamień węgielny pod polską stację polarną na Spitsbergenie

65 lat temu położono kamień węgielny pod polską stację polarną w Hornsundzie na Spitsbergenie. Wydatny udział w tym przedsięwzięciu miał Okręt Hydrograficzny Marynarki Wojennej „Bałtyk”.

Do Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni trafił ostatnio album fotograficzny z drugiego rejsu „Bałtyku” do Hornsundu. Okręt pod dowództwem por. mar. Janusza Rutkowskiego dostarczył na wyspę ekipę badaczy, zaopatrzenie oraz niezbędne materiały do budowy stacji. W rejsie uczestniczyła również grupa dziennikarzy, album jest darem dwóch z nich przekazanym załodze OH „Bałtyk”. Album ofiarował MMW pan Andrzej Kasperowicz.

Spitsbergen znajduje się w norweskiej prowincji w Arktyce. To właśnie tu od kilkudziesięciu lat trwają wyprawy polarne lubelskich naukowców z Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej. Na południowym brzegu zatoki Bellsund w obrębie dawnej osady górniczej Calypso, znajduje się Calypsobyen, letnia stacja polarna uczelni – od 1986 roku to baza główna Wypraw Polarnych UMCS. Przygotowanie i odpowiednia organizacja na miejscu grają kluczową rolę podczas tego typu wypraw. 

Uczelnia należy do nielicznych jednostek akademickich w Polsce, która ma stałą bazę na Spitsbergenie. Jednym z uczestników wyprawy był rektor uczelni, profesor Radosław Dobrowolski. Tegoroczna edycja ma charakter interdyscyplinarny. Ma to ogromne znaczenie dla monitorowania procesów wywołanych zmianami klimatycznymi. Jeżeli pomysł czujników się sprawdzi, planowana jest jego komercjalizacja i rozpowszechnienie. Jubileuszowa wyprawa rozpoczęła się 15 czerwca i potrwa do 4 września.

Źródło/fot.: Muzeum Marynarki Wojennej

Zobacz podobne

15 lat Muzeum Bursztynu. Od 23 lipca nowa siedziba

MZ

Banki finansują polski przemysł stoczniowy

KM

Port Gdynia mimo pandemii notuje dwucyfrowy wzrost przeładunku kontenerów

KM

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie