Polski Portal Morski
Aktualności Środowisko

Ruszyła akcja lodołamania na Odrze

Ruszyła akacja lodołamania w Zachodniopomorskiem, bierze w niej udział pięć jednostek. Jedna z nich skierowana została na jezioro Dąbie, pozostałe są w okolicy Gryfina, skąd będą płynęły w kierunku Widuchowej i Bielinka – poinformowały w poniedziałek Wody Polskie.

Nie ma dzisiaj zagrożenia powodziowego, ale w weekend temperatura ma być w okolicach plus 10 stopni Celsjusza, a po świętach znowu mróz. Chcemy już dziś jak najwięcej lodu spuścić w dół, żeby kolejne dni, które mogą sprzyjać powstawaniu zjawiskom lodowym, nie spowodowały większych kłopotów – powiedział w rozmowie z PAP dyrektor Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Szczecinie Marek Duklanowski.

Jak poinformowały Wody Polskie, zjawiska lodowe obecnie występują na obszarze ok. 60 kilometrów – między Bielinkiem a Łubnicą. W miejscowości Piasek zator ma ok. 100 cm, w Bielinku stan wody wzrósł o ok. jeden metr.

Powstawaniu zatorów towarzyszyć może utrwalanie pokrywy lodowej. Ich oznaką jest rosnący stan wody w poszczególnych przekrojach.

W gotowości do akcji lodołamania na Odrze jest łącznie trzynaście jednostek: siedem polskich i sześć niemieckich. Ich działania mają przede wszystkim zapobiegać blokowaniu koryta rzeki i powstawaniu powodzi zatorowych.

Na początku 2023 roku gotowa ma być nowa baza postojowa dla lodołamaczy, która powstaje w Podjuchach. Zakres prac obejmuje m.in. budowę nabrzeża cumowniczego i remontowego, powstanie nowych miejsc postojowych dla ośmiu lodołamaczy oraz poszerzenie basenu manewrowego. 

Źródło: PAP Fot.: Radio Szczecin

Zobacz podobne

Znamy nazwy nowych promów dla PŻM

BS

 Wiceszef MI: w przyszłym roku więcej pieniędzy na uczelnie morskie

BS

Morska energetyka wiatrowa staje się jednym z kluczowych filarów transformacji energetycznej

PL

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie