Polski Portal Morski
Aktualności Środowisko

Nowe przepisy w sprawie firm zrzucających do Odry zasolone ścieki

Firmy, które zrzucają do Odry zasolone ścieki, będą więcej płacić za usługi wodne. To jedno z założeń specjalnej ustawy dotyczącej Odry, którą przyjął Sejm, a która teraz jest w Senacie.

Prezes Wód Polskich Krzysztof Woś na konferencji w Szczecinie zaznaczył, że firmy będą miały kilka lat na dostosowanie się do nowych przepisów.

– Stąd te zachęty dla tych zakładów, które odprowadzają wody zasolone, żeby do 2030 roku odpowiednio wyposażyły się w technologie odsalające – powiedział Woś.

Duże nadzieje z specustawą w sprawie Odry wiąże poseł Prawa i Sprawiedliwości Leszek Dobrzyński. Powołuje ona m.in. Inspekcję wodną z policyjnymi uprawnieniami.

– Przede wszystkim ona wiele ułatwia, wiele nowych rozwiązań narzuca. Zwłaszcza tych kontrolnych; zwłaszcza tych, jeżeli chodzi o m.in. kontrolę zasolenia, o kontrolę nad oczyszczalniami ścieków, o kontrolę nad wydalaniem wszelkich nieczystości przemysłowych – powiedział Dobrzyński.

Nie można zapewnić, że problem złotej algi się nie powtórzy – zaznaczył wojewoda zachodniopomorski Zbigniew Bogucki. – Ja mam nadzieję, że nie, ale dziś nikt, na pewno ja takiej gwarancji dać nie mogę i nawet nie będę silił się, żeby w procentach to określić, bo byłbym niewiarygodny. Musimy bardzo mocno monitorować rzekę, uważać na każdy sygnał i nie lekceważyć żadnego, nawet najmniejszego sygnału.

Jak informują Wody Polskie, przygotowanie projektu specustawy, już spowodowało, że wiele firm rozpoczęło projektowanie instalacji mających zapobiegać zasoleniu Odry.

źródło: radio szczecin

Zobacz podobne

Żuraw na Międzynarodowych Targach Turystycznych TT Warsaw

KM

PGE i Orsted organizują spotkanie z dostawcami ws. Morskiej Farmy Wiatrowej Baltica

BS

Nowe ekologiczne paliwo w Polsce

KM

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie