Polski Portal Morski
Aktualności Edukacja Extra

Patent dla Uniwersytetu Morskiego w Gdyni

Urząd Patentowy RP przyznał na rzecz Uniwersytetu Morskiego w Gdyni prawa wyłączne na wynalazek pt. „Sposób wytwarzania pianki poliuretanowej modyfikowanej nanochitozanem, pianka poliuretanowa modyfikowana nanochitozanem otrzymywana tym sposobem i zastosowanie pianki poliuretanowej modyfikowanej nanochitozanem” i w dniu 22 marca 2024 roku wydał dokument patentowy o numerze 244905.

Twórczyniami opatentowanego wynalazku są dr hab. inż. Joanna Brzeska, prof. UMG oraz mgr Agnieszka Piotrowska-Kirschling z Wydziału Zarządzania i Nauk o Jakości.

Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania pianki poliuretanowej modyfikowanej nanochitozanem oraz otrzymana w ten sposób pianka o właściwościach sorpcyjnych. Pianki przeznaczone są do zastosowania jako sorbenty w procesach oczyszczania wód, w szczególności z uciążliwych mikrowycieków olejowych, produktów ropopochodnych zanieczyszczających środowisko wodne i mających negatywny wpływ na florę i faunę.

Klientem rozwiązania w postaci pianek są porty morskie, oczyszczalnie ścieków, służby interwencyjne. Odbiorcami zainteresowanymi komercjalizacją i wdrożeniem rozwiązania są firmy z sektora produkcyjnego, specjalizujące się w wytwarzaniu innowacyjnych sorbentów. Zaletą technologii jest minimalizacji uciążliwych dla środowiska odpadów krewetkowych pochodzących z przemysłu spożywczego (aspekt proekologiczny).

Opatentowane rozwiązanie otrzymało nominację w XI konkursie „Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki”.

Więcej informacji:

Źródło, fot. UMG

Zobacz podobne

Szwedzka prokuratura: wciąż nie wiemy, kto stoi za sabotażem Nord Stream

KM

Platforma turystyczna na morzu? Jeśli projekt zostanie zrealizowany, to w Arabii Saudyjskiej będzie to możliwe!!!

BS

286. dostawa gazu ziemnego do Terminala LNG w Świnoujściu

AB

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie