Polski Portal Morski
Aktualności

Modernizacja toru wodnego Świnoujście – Szczecin do głębokości 12,5 m

Poniżej przedstawiamy informacje na temat aktualnych wydarzeń w ramach realizacji projektu.

Na torze wodnym trwają prace związane z profilowaniem skarp i niwelacją dna. W najbliższych tygodniach rozpoczną się roboty podczyszczeniowe. Przy wyspach W22 oraz W28 trwa montaż kamienia hydrotechnicznego do umacniania skarp podwodnych. Ponadto trwają prace palowe przy budowie przystani dla statków.

W obszarze obrotnicy Orli Przesmyk trwają prace przy umacnianiu i profilowaniu skarp podwodnych. Przy Ostrowie Grabowskim, Wielkiej Kępie i Radolinie, trwa także instalacja geowłókniny i kamienia hydrotechnicznego. Cały czas trwają prace przy umacnianiu skarp podwodnych przy nabrzeżu Żeglarskim. Przy nabrzeżach BONn i HUK prace już zakończono.

Warunki żeglugi

Aktualną informację o bieżących pracach wszystkich jednostek wykonawcy na danym kilometrze toru otrzymują codziennie e-mailem m.in. służby kapitanatów portów, dyspozytorzy portu i piloci morscy. Wszystkich użytkowników akwenu prosimy jednocześnie o śledzenie zakładki „Bezpieczeństwo morskie – warunki żeglugi” na stronie internetowej Urzędu Morskiego w Szczecinie, gdzie publikowane są komunikaty kapitanów portów oraz aktualne ostrzeżenia nawigacyjne. W dalszym ciągu obowiązuje Komunikat nr 4/2020 Kapitana Portu Trzebież wraz z mapami oraz korekta Komunikatu nr 4/2020 Kapitana Portu Trzebież z 28 czerwca 2021, dotyczące zamknięcia określonych akwenów dla rybołówstwa i żeglugi, w związku z toczącymi się na Zalewie Szczecińskim pracami. 

Źródło/fot.: Urząd Morski w Szczecinie

Zobacz podobne

Kongres Gospodarki Morskiej Portu Gdynia im. Tadeusza Wendy

KM

Rozpoczęła się modernizacja kolejnych jazów na Odrzańskiej Drodze Wodnej

KM

Ponad 30 państw przyłącza się do USA i uwalnia rezerwy ropy naftowej

JJ

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie