Polski Portal Morski
Aktualności

Modernizacja toru wodnego Świnoujście – Szczecin do głębokości 12,5 m

Poniżej przedstawiamy informacje na temat aktualnych wydarzeń w ramach realizacji projektu.

Na torze wodnym trwają prace związane z profilowaniem skarp i niwelacją dna. W najbliższych tygodniach rozpoczną się roboty podczyszczeniowe. Przy wyspach W22 oraz W28 trwa montaż kamienia hydrotechnicznego do umacniania skarp podwodnych. Ponadto trwają prace palowe przy budowie przystani dla statków.

W obszarze obrotnicy Orli Przesmyk trwają prace przy umacnianiu i profilowaniu skarp podwodnych. Przy Ostrowie Grabowskim, Wielkiej Kępie i Radolinie, trwa także instalacja geowłókniny i kamienia hydrotechnicznego. Cały czas trwają prace przy umacnianiu skarp podwodnych przy nabrzeżu Żeglarskim. Przy nabrzeżach BONn i HUK prace już zakończono.

Warunki żeglugi

Aktualną informację o bieżących pracach wszystkich jednostek wykonawcy na danym kilometrze toru otrzymują codziennie e-mailem m.in. służby kapitanatów portów, dyspozytorzy portu i piloci morscy. Wszystkich użytkowników akwenu prosimy jednocześnie o śledzenie zakładki „Bezpieczeństwo morskie – warunki żeglugi” na stronie internetowej Urzędu Morskiego w Szczecinie, gdzie publikowane są komunikaty kapitanów portów oraz aktualne ostrzeżenia nawigacyjne. W dalszym ciągu obowiązuje Komunikat nr 4/2020 Kapitana Portu Trzebież wraz z mapami oraz korekta Komunikatu nr 4/2020 Kapitana Portu Trzebież z 28 czerwca 2021, dotyczące zamknięcia określonych akwenów dla rybołówstwa i żeglugi, w związku z toczącymi się na Zalewie Szczecińskim pracami. 

Źródło/fot.: Urząd Morski w Szczecinie

Zobacz podobne

Prezes PKN Orlen: połączyliśmy się z Grupą Kapitałową PGNiG

BS

Aresztowano kapitana i pierwszego oficera statku za opuszczenie jednostki po zderzeniu z tankowcem

BS

Prezydent: Nord Stream 2 jest błędem o znaczeniu strategicznym

BS

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie