Polski Portal Morski
Aktualności Ministerstwo Środowisko

Minister Moskwa o śnięciu ryb. Trzeba przejść na tryb zarządzania kryzysowego

W tym roku trzy razy mieliśmy do czynienia ze śnięciem ryb; zdecydowałam, że trzeba przejść na tryb zarządzania kryzysowego – powiedziała minister klimatu i środowiska Anna Moskwa w Programie 1 Polskiego Radia. Dodała, że resort jest w kontakcie z wojewodami i Rządowym Centrum Bezpieczeństwa.

„Biorąc pod uwagę, że już trzy razy mieliśmy do czynienia w tym roku ze śnięciami ryb, zdecydowałam, że trzeba przejść na tryb zarządzania kryzysowego. Powołaliśmy wczoraj zespół kryzysowy. To jest zespół, który pozwala podejmować nadzwyczajne decyzje, przeznaczać nadzwyczajne środki w trybie szybkim, np. na dodatkowe monitoringi. Mogę zlecać dodatkowe rzeczy wszystkim swoim służbom” – powiedziała w środę minister Moskwa.

Jak poinformował w komunikacie resort środowiska, chodzi o Zespół Zarządzania Kryzysowego MKiŚ, którego celem jest ograniczenie toksycznych zakwitów „złotej algi”.

Anna Moskwa przekazała, że do Rządowego Centrum Bezpieczeństwa został wysłany raport z kolejnymi zaleceniami, „tak żeby przejść już na poziom międzyresortowy i jednocześnie na poziom zarządzania kryzysowego po stronie wojewodów”.

„Trzy sytuacje śnięć – to już jest ważny sygnał ostrzegawczy, że musimy być w gotowości i ryzyko powtórzenia się sytuacji z ubiegłego roku jest bardzo duże” – oceniła minister. Jak dodała, w Odrze jest gwałtowny wzrost temperatury – „to jest pierwszy czynnik”.

Resort poinformował w komunikacie, że po analizie bieżących danych z monitoringu Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska oraz prognoz meteorologicznych, minister klimatu i środowiska Anna Moskwa zdecydowała o zwołaniu Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Zespół wydał rekomendacje konkretnych działań zaradczych. Rekomendacje zostały przekazane do Rządowego Centrum Bezpieczeństwa.

Zespół Zarządzania Kryzysowego resortu klimatu i środowiska rekomenduje m.in. tymczasowe odcięcie starorzeczy Odry, zastosowanie naturalnych barier ochronnych w zbiornikach wodnych w celu powstrzymania rozwoju „złotej algi”, systemowe zarządzanie zrzutami ścieków przemysłowych i bytowych w zależności od wyników parametrów wody, w tym zasolenia oraz zawartości biogenów pochodzących ze ścieków komunalnych oraz utrzymanie maksymalnych możliwości retencyjnych w dorzeczu Odry. Dodatkowo natlenianie wody przy spadku stężenia tlenu do wartości granicznych oraz ścisły nadzór nad zrzutami burzowymi w przypadku ulewnych opadów deszczu.

Ministerstwo przekazało, że zalecenia powstały na podstawie opracowanych wcześniej procedur, wypracowanych w ramach roboczych zespołów eksperckich, naukowych, przy współpracy służb. Działania mają na celu ograniczenie rozwoju „złotej algi” i zmniejszenie ryzyka toksycznego zakwitu.

W sobotę z Kanału Gliwickiego wyłowionych zostało 450 kilogramów śniętych ryb, w niedzielę około 370 kg. Na miejsce wysłano służby ochrony środowiska oraz weterynarii, w celu pobrania próbek wody i padłych ryb. Wstępnie za przyczynę masowego śnięcia ryb uznano gwałtowny spadek tlenu w wodzie płynącej kanałem.

Resort klimatu i środowiska przekazał w poniedziałek po południu na Twitterze, że najnowsze badania wykazują lokalnie spadek stężenia tlenu w wodzie do 28 proc. „W związku z sytuacją Wojewoda Opolski zdecydował o akcji napowietrzania. Równolegle prowadzone są analizy próbek wody” – dodano.

Latem ubiegłego roku odnotowano śnięcia ryb w Odrze, pierwsze – 14 lipca. Śnięcia były notowane przez około 1,5 miesiąca wzdłuż całego biegu rzeki. W tym okresie zebrano około 250 ton śniętych ryb. Wśród przyczyn katastrofy eksperci wskazali rozwój w rzece tzw. złotej algi, co może wiązać się m.in. ze stopniem zasolenia wody. 

źródło: PAP / fot. envato

Zobacz podobne

50-lecie pływania pod biało-czerwoną banderą jachtu Copernicus

AB

Nowi oficerowie świętowali w Gdyni

KM

Jest wniosek o ustalenie lokalizacji elektrowni jądrowej

KM

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie