Polski Portal Morski
Aktualności Edukacja

„Dar Młodzieży” na największym zlocie żaglowców na świecie

„Dar Młodzieży” jest już w Rouen, gdzie rozpoczął się największy w tym roku zlot żaglowców – L’Armada. Biorą w nim udział 42 fregaty z całego świata.

Po dziesięciu dniach od wyjścia z macierzystego portu „Dar Młodzieży” dotarł do położonego nad Sekwaną, francuskiego miasta Rouen. Praktyki na statku szkolnym Uniwersytetu Morskiego w Gdyni odbywają studenci Wydziału Mechanicznego UMG, uczniowie z Zachodniopomorskiego Centrum Edukacji Morskiej i Politechnicznej w Szczecinie oraz ukraińscy studenci z National University „Odessa Maritime Academy”.

– Podróż z Gdyni przebiegła zgodnie z planem, a ostatni tydzień płynęliśmy wyłącznie na żaglach” – informuje kpt. ż.w. Rafał Szymański, komendant „Daru Młodzieży”. – 8 czerwca „Dar” zacumował w Rouen. L’Armada to druga, co do popularności, po Tour de France impreza masowa we Francji. Organizatorzy spodziewają się 6 milionów odwiedzających. Jak na razie pogoda dopisuje i nabrzeża wypełniają się tłumem, a kolejka chętnych, żeby wejść na „Dar” jest coraz dłuższa. Nasi praktykanci będą brali udział w zawodach sportowych, wycieczce do Paryża oraz ulicznej paradzie załóg w centrum Rouen. W wolnym czasie mają okazję poznać piękne Rouen oraz żaglowce i statki zacumowane w porcie.

L’Armada organizowana jest w Rouen od 1980 roku, średnio co cztery lata. W zlocie uczestniczą załogi z 30 krajów i 7000 marynarzy. „Dar Młodzieży” pożegna Rouen 18 czerwca i obierze kurs na Bremerhaven.

Źródło UMG fot. Uniwersytet Morski w Gdyni A. Dopke

Zobacz podobne

Warmińsko-Mazurskie/ Z powodu niskiego stanu wody utrudnienia na rzece Pisie

JK

Orły w Szczecinie wręczone! Wprost nagrodził wybitnych przedstawicieli regionu

KM

Nowy most nad Regalicą testowany. Próby obciążeniowe bez zastrzeżeń

KM

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie