Polski Portal Morski
Aktualności Środowisko

Naukowcy odkryli 20 nowych gatunków sałaty morskiej w Bałtyku

Liczebność gatunków sałaty zielonej z alg morskich w rejonie Morza Bałtyckiego i cieśniny Skagerrak jest znacznie większa niż uważano dotychczas. Naukowcy z uniwersytetu w Göteborgu przebadali 10 tys. km bałtyckiego wybrzeża i znaleźli dwadzieścia gatunków sałaty morskiej – poinformowały służby prasowe uczelni.

Należąca do rodzaju Ulva sałata morska jest gatunkiem zielonych makroalg, szeroko rozsianych po rozległym obszarze Morza Bałtyckiego, rozciągającym się od wód Atlantyku po Zatokę Botnicką. Dzięki szybkiemu wzrostowi i łatwemu rozmnażaniu sałata morska wzbudziła zainteresowanie rozwijającego się przemysłu akwakultury. Zarówno w Szwecji, jak i za granicą trwają badania nad wykorzystaniem sałaty morskiej w przemyśle spożywczym i do różnych zastosowań biochemicznych.

 „Zbadaliśmy różnorodność biologiczną Morza Bałtyckiego, Kattegat i Skagerrak, pobierając dużą liczbę próbek sałaty morskiej, następnie badając ich DNA. Znaleźliśmy 20 unikalnych gatunków i podgatunków. Trzy z nich to gatunki inwazyjne” – mówi Sophie Steinhagen, badaczka z uniwersytetu w Göteborgu.

W szwedzkich wodach naukowcy odkryli również zupełnie nowe gatunki sałaty morskiej, które nie zostały wcześniej opisane naukowo. Niektóre z nich wydają być endemiczne dla Bałtyku.

Uprawa sałaty morskiej jako źródła pożywienia to szybko rozwijający się przemysł, a obce gatunki mogą rozprzestrzeniać się poprzez zwykłą ignorancję. Aby utrzymać i chronić cenne ekosystemy wzdłuż wybrzeży, ważne jest, aby wiedzieć, które gatunki tam rosną, i nie wprowadzać nowych gatunków, które stwarzają ryzyko konkurowania z gatunkami rodzimymi.

 „Nasze badanie pokazuje, że dzisiejsza metoda identyfikowania gatunków, która często odbywa się na podstawie wyglądu zielonych alg, jest niewystarczająca do identyfikacji rozmieszczenia różnych gatunków. Nie byliśmy w stanie zobaczyć rzeczywistego zakresu różnorodności biologicznej” – mówi Steinhagen.

Dodaje też, że nowa wiedza pozwoli opracować metody utrzymywania unikalnych gatunków sałaty morskiej wzdłuż określonego wybrzeża i określić zasady dotyczące gatunków inwazyjnych, których nie należy stosować w akwakulturze, jeśli ma ona pozostać zrównoważona.

Sałata morska składa się z wielu gatunków zielonych alg Ulva. W Szwecji sałata morska rośnie na klifach i skałach nad brzegiem wody wzdłuż całego zachodniego wybrzeża oraz w Morzu Bałtyckim aż do Zatoki Botnickiej. Sałata morska jest bardzo odżywcza ze stosunkowo wysoką zawartością białka, zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Posiada również cenne cząsteczki biochemiczne. Zarówno w Szwecji, jak i za granicą trwają badania nad wykorzystaniem sałaty morskiej w przemyśle spożywczym i do różnych zastosowań biochemicznych.

Fot.: 123rf.com

Zobacz podobne

Hydrolodzy ostrzegają przed gwałtownym wzrostem stanu wody w Bałtyku

AB

Grupa Orlen osiągnęła 13,6 mld złotych zysku w pierwsze pół roku

KM

NATO zamknie żeglugę na Bałtyku?

PL

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie