Polski Portal Morski
Aktualności Inne Turystyka

Ostatni weekend spływu przełomem Dunajca

Pienińscy flisacy organizujący turystyczne spływy przełomem Dunajca we wtorek kończą sezon. Był to jeden z lepszych sezonów – ocenił szef flisaków Jerzy Regiec. Ze spływu skorzystało ponad 273 tys. turystów.

„Mijający sezon oceniamy jako jeden z lepszych, chociaż pogoda nas nie rozpieszczała – wiosna była zimna i deszczowa, dopiero w sierpniu i wrześniu dominowało słońce. Ze spływu Dunajcem skorzystało ponad 273 tys. turystów. Oprócz naszych rodaków, bardzo chętnie przyjeżdżali do nas turyści z Bliskiego Wschodu” – ocenił Regiec.

Ostatni weekend października w Pieninach, a zarazem ostatnie dni sezonu flisackiego, zapowiadają się słonecznie i ciepło z temperaturą w niedzielę do 17 st. C. W poniedziałek temperatura w Szczawnicy jeszcze zrośnie nawet do 19 st. C.

Spływ przełomem Dunajca to jedna z głównych atrakcji Małopolski. Sezon turystyczny na Dunajcu trwa od początku kwietnia do końca października. Rekordowa frekwencja na spływie Dunajcem była w 2021 r. – wówczas z tej atrakcji skorzystało ponad 340 tys. turystów.

Spływ Dunajcem obsługuje 500 flisaków, a po rzece rotacyjnie pływa 250 drewnianych tratw. Atrakcję organizuje Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich już od 1934 roku, jednak początki spływów po Dunajcu sięgają pierwszej połowy XIX wieku.

Spływ rozpoczyna się w Sromowcach-Kątach i ma dwa warianty: krótszy – do Szczawnicy i dłuższy – do Krościenka. Trasa do Szczawnicy ma długość 18 km, a jej pokonanie zajmuje 2 godziny i 15 minut. Spływ do Krościenka trwa 2 godziny i 45 minut i jest o pięć kilometrów dłuższy.

źródło: PAP / fot. shutterstock

Zobacz podobne

Żołnierze Wojska Polskiego wesprą misję NATO w Turcji

AB

Krążownik Moskwa miał wziąć udział w operacji desantu w Odessie

BS

Droga Czerwona w Gdyni coraz bliżej realizacji

KM

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie