W Światowy Dzień Rybołówstwa przypadający na 21 listopada prefekt watykańskiej Dykasterii ds. Integralnego Rozwoju Człowieka kardynał Michael Czerny w wydanym przesłaniu zachęca rządy, organizacje międzynarodowe, organizacje rybackie i wyznaniowe do wspólnego działania „na rzecz skutecznego wdrażania istniejących konwencji i prawodawstwa oraz znalezienia innowacyjnych rozwiązań dla tych wzajemnie powiązanych problemów, przed którymi stoi świat rybacki”.
Jak podkreślił duchowny, Światowy Dzień Rybołówstwa stanowi okazję do uznania z jednej strony ogromnego i czasami niedocenianego źródła pożywienia dla milionów ludzi, jakim jest morze, a z drugiej strony roli wszystkich tych, którzy zajmują się rybołówstwem i akwakulturą.
Przypomniał, że według FAO w 2020 r. około 58,5 mln osób było zaangażowanych w podstawowy sektor połowów rybołówstwa i akwakultury, co stanowi główne źródło dochodów i środków do życia dla znacznej części populacji na całym świecie. Większość z tych osób to drobni rybacy żyjący w krajach rozwijających się.
Będąc najważniejszym pojedynczym źródłem wysokiej jakości białka, ryby są istotnym źródłem pożywienia dla milionów ludzi. Rybołówstwo rzemieślnicze na małą skalę i akwakultura wytwarzają 40 proc. światowych połowów, co w znacznym stopniu przyczynia się do bezpieczeństwa żywnościowego, żywienia i zdrowia – podkreślił kardynał Czerny.
Jednak pomimo odgrywania tak kluczowej roli sektorowi temu zagrażają takie problemy globalne jak zmiany klimatu, utrata różnorodności biologicznej i zakwaszenie oceanów.
Dlatego konieczna jest międzynarodowa współpraca w trosce o oceany i ich zasoby naturalne jako „wspólne dziedzictwo ludzkości” – zaznaczył kardynał. Taka międzynarodowa współpraca może nawet pomóc w rozwiązywaniu lokalnych i często identyfikowalnych problemów jak łamanie praw człowieka, złe i niebezpieczne warunki pracy, które godziłyby w godność ludzką, zanieczyszczenie mórz i rzek, niszczenie obszarów przybrzeżnych, destrukcyjne i niezrównoważone metody połowów – dodał.
Hierarcha przypomniał również o negatywnych skutkach pandemii COVID-19 na cały sektor. Porty, targi rybackie i restauracje zostały zamknięte, co spowodowało znaczne ograniczenie działalności związanej z połowem i sprzedażą produktów rybnych, a w konsekwencji utratę zatrudnienia i dochodów dla wielu osób, zwłaszcza kobiet, które stanowią dużą część pracowników w tym sektorze – wyjaśnił.
„Z pewnością potrzebujemy lepszych i bardziej proaktywnych instytucji i polityki wspierających, promowanie i ochronę wszystkich osób zaangażowanych w sektor rybołówstwa oraz ich rodzin” – podkreślił w swym przesłaniu kardynał Czerny.
Fot.: BELGA_Xinhua_Wei Peiquan