Polski Portal Morski
Aktualności Polska Morska TV Środowisko Ważne

Dwie nowe wyspy na Zalewie Szczecińskim

W wyniku pogłębienia toru wodnego Szczecin Świnoujście do 12.5 metra powstały dwie wyspy na Zalewie Szczecińskim. Jedna z nich jest wypełniona piaskiem druga wygląda jak atol otoczony pierścieniem, który jest zbudowany z piasku i kamienia. Atol będzie służył przez ponad 30 lat za składowisko urobku, który będzie wydobywany podczas prac konserwujących tor – mówi dyrektor Urzędu Morskiego w Szczecinie, Wojciech Zdanowicz.

– Wyspa południowa to będzie nasze czynne pole refulacyjne. Tam mamy około 16 milionów metrów sześciennych urobku, czyli na 32 lata mamy miejsce na odkładanie urobku – mówi Zdanowicz.

Na pierwszej z wysp, której tworzenie zostało zakończone, jest już ostoja ptaków, mówi Małgorzata Golińska, wiceminister ochrony środowiska.

– Na drugiej wyspie królują ptaki, stwierdzono tam już kilka ważnych gatunków, są tam liczne kolonie mew, rybitwy, sieweczki, trzy kolonie sieweczki rzecznej i pewien rarytas – ostrygojad – gatunek zagrożony wyginięciem – mówi Golińska.

Pogłębione zostały 62 kilometry toru wodnego z głębokości 10,5 do 12,5 metra. Tor został też poszerzony z 90 do 100 metrów, wykonana została też dodatkowa mijanka na Zalewie Szczecińskim.

Podczas pogłębiania toru wodnego wydobyto 24 mln m sześc. urobku, z którego powstały dwie wyspy – na 22. i 28. kilometrze, o średnicy odpowiednio ok. 1,3 km i ok. 1,8 km. Jedna z nich W22 (w konkursie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej w 2020 roku wyłoniono dla niej nazwę Brysna) ma być siedliskiem ptaków.

źródło Radio Szczecin/ fot./mat. filmowy/ Urząd Morski w Szczecinie

Zobacz podobne

Podlaskie/ 460 tys. zł od wojewody dla jednostek WOPR

JK

Mistrzostwa Polski w żeglarskich klasach olimpijskich odbyły się w Górkach Zachodnich

KM

Kołobrzeg chce odmienić bulwary przy rzece

KM

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie