Polski Portal Morski
Aktualności Bezpieczeństwo Ministerstwo

Minister Andrzej Adamczyk. Przekop Mierzei Wiślanej szansą dla całego regionu

Przekop Mierzei Wiślanej to szansa dla Warmii, dla Elbląga i całego regionu – mówił w środę podczas konferencji prasowej zorganizowanej na budowie przekopu Mierzei Wiślanej minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

„Realizujemy przedsięwzięcia w różnych częściach kraju, bo cała Polska zasługuje, żeby realizować przedsięwzięcia (…) wymarzone przez pokolenia. Dlatego budujemy tunel pod Świną, tunel potrzebny Polakom” – powiedział. Minister przypomniał, że są to inwestycje, o których „mówiono jak o przekopie Mierzei Wiślanej – że są niepotrzebne”.

„Jeśli ktokolwiek dziś będzie mówił, że ta inwestycja (przekop Mierzei Wiślanej – PAP) jest niepotrzebna, niech rozmawia z samorządowcami regionu, w którym się znajdujemy. Każdy z nich mówi o wielkiej nadziei, jaka wiąże się z realizacją tego przedsięwzięcia. To nie tylko dostęp dla wszystkich tych, którzy zajmują się transportem morskim do portu w Elblągu, ale szansa dla Warmii, szansa dla Elbląga, szansa dla całego regionu” – ocenił Adamczyk.

Jak wskazał, inwestycja przekopu Mierzei kosztuje „mniej więcej tyle, ile budowa ok. 60 km drogi ekspresowej”.

Pierwszy etap budowy Kanału Żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną rozpoczął się w październiku 2019 roku. Budowa jest na półmetku i przebiega zgodnie z harmonogramem. Ma zakończyć się w połowie 2022 roku. Generalnym wykonawcą jest polsko – belgijskie konsorcjum NDI/Besix, które wykonywało także głębokowodne nabrzeże DCT 2 w Porcie Północnym w Gdańsku. Inwestorem jest Urząd Morski w Gdyni, a nadzór pełni firma SWECO.

Źródło PAP

Zobacz podobne

Powraca program Czapla?

BS

Rekordowe przeładunki Portu Gdańskiego Eksploatacja S.A.

KM

Żaglowiec Dar Pomorza – legenda pod polską banderą

BS

Zostaw komentarz

Ta strona wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić Twoją wygodę. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuję Czytaj więcej

Polityka prywatności i plików cookie